I won't give up

Var i Uppsala igår, åkte från Västerås 09.00 kom hem 19.00. Tog en massa olika prover, pratade med två olika läkare och skrevs in. Permis tills imorgon (söndag kväll). Blir ett stopp i Morgongåva på vägen dit. Imorgon kväll blir det fler prover sen måndag morgon är det ultraljud. Vet inte hur många ultraljud jag har gjort över magen/levern det senaste halvåret, xx antal.



På måndag ska jag även göra PTC, är så jäkla nervös då jag brukar bli riktigt jäkla dålig så fort de stör levern/gallgångarna. Men hoppas att detta funkar. Skulle vara helt underbart! Min SVP måste bytas ut då den inte fungerar alls nu. Tidigare har den bara gjort jäkligt ont & varit svullen / grön men fortfarande fungerat. I Västerås trodde kirurgerna först att det var en nervskada & den andra kirurgen som satte in den 4 veckor sedan sa att jag har inflammation i bröstmuskeln, så fick kortisonsprutor. Efter det har den gjort ännu ondare. Att ingenting ska fungera som det ska. Frustrerande då de måste försöka sätta en nål i handen på måndag & jag kmr inte kunna få dropp. Härligt värre.



* förklaring PTC: Undersökningen utförs när en ERCP har misslyckats. Syftet är att skapa passage mellan gallvägar och tarm. Då undersökningen är smärtsam utförs den i narkos. Under genomlysningskontroll och eventuellt ultraljud punkteras gallvägarna i levern och kontrastvätska sprutas in. Efter det försöker läkaren lägga in både ett inre- och yttre dränage. Ett inre dränage kallas även för en stent vilket betyder att ett litet plast- eller metallrör läggs inuti gallvägarna. Ett yttre dränage är en plastslang som går från gallvägarna ut genom huden, den kallas för en PTC-kateter. När stentinläggningen lyckas används PTC-katetern i några dagar efteråt för yttre dränering. När stenten fungerar görs en kontrollröntgen och det yttre dränaget avlägsnas. Stenten kan ligga några månader till många år beroende på vilken typ av stent som använts. Om stentinläggningen misslyckas läggs endast en PTC-kateter ut genom huden, för yttre dränage. Då töms gallan ut i en påse.
Det yttre dränaget - PTC-katetern kommer att spolas med koksaltlösning varannan till var tredje timme under det första dygnet. Därefter spolas katetern ca. 1-3 gånger/dag. PTC-katetern ska vara öppen för yttre dränage de första 3-4 dygnen. Sedan ska, om en stent lagts in, enbart stenten fungera som dränering av galla ut till tarmen.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0